Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg

Abonneren op feed Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijgewerkt: 1 uur 37 min geleden

'Je 'verliest' niet van kanker, ervan genezen is pure mazzel'

do, 01/14/2021 - 02:19
Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, beantwoordt iedere week een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: moet ik blijven vechten tegen kanker? En hoe doe ik dat?

Zo wapen je je tegen een winterdip

di, 01/12/2021 - 22:24
In de winter wordt ons lijf op de proef gesteld, de kou en donkere dagen kunnen de gezondheid soms een beetje beïnvloeden. Daar merkt de een meer van dan de ander. Maar hoe kunnen we ons wapenen tegen een winterdip?

Muisarmpjes en tabletnekken: hoe komen kinderen de coronaschermtijd door?

zo, 01/10/2021 - 03:33
Schermtijd inperken en lekker veel naar buiten met de kinderen; al voor de coronacrisis was het een speerpunt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nu we meer binnen zitten dan ooit, kunnen we wat creativiteit goed gebruiken. Sommetjes stoepkrijten, tafels oefenen op de trap en met het hele gezin naar buiten, tipt Yolanda van Hoorn van Zit met Pit.

Meer bewegen: 'Dertig minuten lijkt weinig, maar we halen die norm niet'

do, 01/07/2021 - 02:30
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: waarom moeten we meer bewegen? En hoe doe je dat?

Lekker 'dranquilo' de maand Dry January in: wat levert het op?

do, 01/07/2021 - 02:29
Het is weer zover: Dry January 2021 is begonnen en in Nederland registreerden 30.941 deelnemers zich bij IkPas. De overheid steunt het initiatief tot een alcoholvrije maand en startte de campagne 'Dranquilo: doorbreek je drinkgewoontes'. En dat is nodig volgens Martijn Planken van IkPas. "Elk glas is een risico."

'Hoe concreter je voornemen, hoe makkelijker vol te houden'

do, 01/07/2021 - 02:29
De eerste week van januari. Steevast de tijd waarin we optimistisch beginnen onze goede voornemens in praktijk te brengen. Van de meeste goede voornemens komt op de lange termijn niet veel terecht. Nog vóór het februari is, gooien de meeste mensen de handdoek al in de ring. Hoe houd je het dit jaar wél vol? Zes vragen aan hoogleraar gezondheidspsychologie Lilian Lechner.

Winterhanden of -voeten, hoe kom je eraan en hoe kom je ervan af?

do, 12/31/2020 - 01:36
Koude kwakkeldagen zijn in aantocht. Last van rood-paarse en pijnlijke vingers en/of tenen? Misschien heb je dan last van winterhanden of -voeten. Hoe wordt die klacht veroorzaakt? En is er iets aan te doen? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.

'Wat moet ik doen tegen artrose in mijn knie?'

do, 12/31/2020 - 01:33
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: ik heb artrose in mijn knie. Wat kan ik ertegen doen?

Vuurwerkverbod verademing voor coronapatiënten (en verkleint infectiekans)

ma, 12/28/2020 - 17:15
Het afsteken van vuurwerk is tijdens de komende jaarwisseling verboden. De maatregel moet voorkomen dat mensen met Oud en Nieuw te dicht op elkaar staan. Daarnaast kunnen de zwaarbelaste ziekenhuizen de toestroom van mensen met oog- en handletsel missen als kiespijn. Maar volgens een gespecialiseerde longarts kan een stille jaarwisseling ook coronapatiënten verlichting geven.

Meer tijd voor jezelf? Opvoedexperts: 'Laat je kinderen met rust'

do, 12/24/2020 - 00:37
December is vaak al de drukste maand van het jaar, maar in tijden van lockdown nog drukker dan anders. De kerstvakantie begint, de kinderen zijn thuis, maar leuke uitjes kun je vergeten. Hoe leer je je kinderen zichzelf te vermaken, zodat je toch nog wat vrije tijd over houdt? Opvoedexperts geven tips en delen hun persoonlijke ervaringen.

Last van sleur en verveling? 'Ertegen vechten is nog stressvoller'

do, 12/24/2020 - 00:20
Beginnen al je thuiswerkdagen zo onderhand op elkaar te lijken en slaat de sleur toe? Dat hoeft niet iets negatiefs te zijn: die alledaagse routines hebben een functie.

Hoogleraar: 'Je hoeft geen tienduizend stappen te zetten om fit te blijven'

ma, 12/21/2020 - 21:00
Volgens verschillende apps, stappentellers en lifestylecoaches zouden we 10.000 stappen per dag moeten zetten om fit en gezond te blijven. Dat komt neer op zo'n 7,5 kilometer. Maar zijn er geen andere manieren om aan je gezondheid te werken?

Hoogleraar: 'Dikke sjaal en muts dragen is niet nodig als het koud is'

do, 12/17/2020 - 03:11
Een schrale troost voor degenen die een hekel hebben aan de winter: het af en toe een beetje koud hebben, is goed voor je hart en bloedvaten. Je verbruikt bovendien meer energie en dat is ook nog eens goed tegen de kerst- of coronakilo's.

Kerst en eenzaamheid: 'Geef mensen het gevoel dat ze de moeite waard zijn'

do, 12/17/2020 - 03:07
Eenzaamheid is rond de feestdagen altijd een hot topic en in dit jaar van al helemáál. Heeft de pandemie ons eenzamer gemaakt? En wat valt er aan eenzaamheid te doen? We vragen het aan hoogleraar humanisme en sociale weerbaarheid Anja Machielse.

'Hoe weet ik of mijn moedervlek gevaarlijk is?'

do, 12/17/2020 - 03:06
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer moet ik met een moedervlek naar de huisarts?

Decafé, cichorei of rooibos? Dit zijn alternatieven voor de koffieleut

vr, 12/11/2020 - 03:49
Sommige koffiedrinkers slurpen de hele dag bakkies troost zonder daar veel last van te hebben, maar bij anderen gaat de bijbehorende cafeïnekick over in trillerigheid en duizeligheid. Met welke drankjes kun je een koffieverslaving temperen?

Waarom je tóch naar buiten moet in de winter

do, 12/10/2020 - 01:21
Het is winter: de dagen zijn donker, kort en koud. Toch is het juist in deze tijd van het jaar belangrijk om naar buiten te gaan. Zowel voor onze gezondheid als voor ons humeur. Chronobioloog Roelof Hut: "Te weinig daglicht leidt tot slaaptekort."

'Wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie?'

do, 12/10/2020 - 01:20
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie?

Plastisch chirurgen raden af om avocado's met mes te ontpitten

di, 12/08/2020 - 15:03
Plastisch chirurgen krijgen steeds meer patiënten met wonden aan hun handen doordat die mensen avocado's verkeerd ontpitten. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) roept dinsdag Nederlandse supermarkten en producenten op om de 'ontpit-instructie' bij avocado's aan te passen.

Therapie via Facetime: is het een blijvertje?

do, 12/03/2020 - 01:27
De ggz kampt in veel regio's met een te hoge werkdruk en lange wachttijden. De oplossing lijkt te liggen in de ontwikkeling van online zorgmodules (eHealth) en online therapie via beeldbellen. Ondanks de voordelen van digitalisering zijn gz-psychologen toch nog terughoudend; vooral de complexere psychiatrie blijkt moeilijk met alleen beeldbellen.

Pagina's

Go to top