Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg

Abonneren op feed Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijgewerkt: 2 uur 13 min geleden

'Een koortsstuip is ongevaarlijk, maar ziet er eng uit'

20 uur 13 min geleden
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: "Mijn kind heeft een koortsstuip, wat moet ik doen?"

Verdacht plekje? 'De check op huidkanker uitstellen kan het verschil maken'

20 uur 15 min geleden
Het aantal huisartsverwijzingen voor huidkanker is na een sterke daling door COVID-19 weer bijna op het oude niveau, maar de uitgestelde zorg voor mensen met huidkanker is nog steeds niet ingehaald. Dermatologen dringen erop aan om bij een verdacht plekje altijd naar de huisarts te gaan.

NUcheckt: GGD-test is betrouwbaar, maar kan besmettelijkheid niet aantonen

di, 08/04/2020 - 17:57
NUcheckt controleert beweringen op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat de test van de GGD niet kan aantonen of je nog anderen kunt besmetten met het coronavirus. Die bewering klopt, maar als je wordt getest wanneer je net klachten hebt en de uitslag positief is, dan lijkt de kans groot dat je besmettelijk bent.

Met de auto, boot of vliegtuig op vakantie: zo voorkom je reisziekte

di, 08/04/2020 - 17:13
De zomervakantie is begonnen. Deze weken stappen we massaal voor langere of kortere tripjes in de auto, het vliegtuig of op de boot en dat is niet voor iedereen leuk: één op de drie mensen heeft last van reisziekte. Zes vragen over wagen-, lucht- en zeeziekte aan kno-arts dr. Raymond van de Berg.

Het wordt een plaknacht: 'Eet een pittige curry om af te koelen'

vr, 07/31/2020 - 22:38
Op veel plaatsen kwam de temperatuur vrijdag boven de 30 graden uit. In de nacht naar zaterdag koelt het echter niet heel erg af, en zeker in de steden blijft het warm. Hoe kom je deze nacht door? NU.nl vroeg het aan een slaapexpert. "Eet een pittige curry."

Te heet douchen: 'Duizeligheid ligt op de loer'

do, 07/30/2020 - 01:54
Flink aan de knop draaien en heet water over je heen laten stromen zal voor velen ontspannend zijn. Maar een douche - en ook een bad, kan ook té heet zijn en zorgen voor duizeligheid. Hoe kan dat? En wat zijn de effecten van heet water op de huid?

'Hondenlik in het gezicht of een huisdier in bed is echt niet verstandig'

do, 07/30/2020 - 01:51
Huisdieren geven je liefde en een boel gezelligheid, maar helaas is niet alles wat je van ze krijgt gewenst. Zo kun je onder andere ringworm, toxoplasmose, spoelwormen en de kattenkrabziekte oplopen via je viervoeter.

'DNA-handleiding' zorgt voor doorbraak onderzoek uitzaaiingen prostaatkanker

do, 07/30/2020 - 01:50
Prostaatkankercellen die uitzaaien, gebruiken DNA dat er in de baarmoeder voor zorgde dat de prostaat als orgaan werd gevormd. Die ontdekking betekent een doorbraak in het prostaatkankeronderzoek, meldt een onder anderen uit Nederlanders bestaande groep onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. "Je kunt het vergelijken met een handleiding."

Bloedtest die kan aantonen of iemand alzheimer krijgt is binnen handbereik

wo, 07/29/2020 - 20:31
Amerikaanse wetenschappers maakten dinsdag bekend dat een nieuwe bloedtest, waarmee met grote zekerheid kan worden vastgesteld of iemand in de toekomst alzheimer krijgt, binnen een paar jaar beschikbaar zal zijn. Dat is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van een medicijn tegen de meest voorkomende vorm van dementie, vertelt adjunct-directeur Marco Blom van Alzheimer Nederland woensdag in gesprek met NU.nl.

Herstellen van coronastress: 'Lichaam én psyche moeten tot rust komen'

ma, 07/27/2020 - 14:33
Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput. Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. "Wees kritisch op wat je doet. Maak je je zorgen over de veiligheid op je vakantieadres? Misschien kun je dan beter thuisblijven."

Radboud-onderzoekers vinden foutjes in gen die coronaklachten verergeren

za, 07/25/2020 - 01:22
Artsen en genetici van het Radboudumc in Nijmegen hebben ontdekt hoe foutjes in een specifiek gen ertoe leiden dat sommige mensen zieker worden van het coronavirus dan anderen. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking kan bijdragen aan een betere behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.

Zo blijf je alert op de belangrijkste coronaregels

vr, 07/24/2020 - 21:11
Zorg dat je niet verslapt, waarschuwde justitieminister Ferd Grapperhaus eerder deze week. De overheid maakt zich zorgen over de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen en dringt er bij Nederlanders op aan om zich beter aan de basisregels te houden: afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen. Hoe zorgen we ervoor dat we niet terugvallen in oude gewoontes?

Ouderenpsychologen: 'Het bezoekverbod is een verkeerde maatregel geweest'

do, 07/23/2020 - 03:15
Alle verpleeghuizen moesten tijdens de coronacrisis de deuren op slot doen en ouderen konden hun dierbaren niet meer zien. Dat moet anders bij een mogelijke tweede golf, stelt de sectie Ouderenpsychologie van het Nederlands Instituut voor Psychologen.

'Eén keertje cocaïne, dat kan toch wel?'

do, 07/23/2020 - 02:44
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: één keertje cocaïne kan toch wel?

'We poepen op een volstrekt onnatuurlijke manier'

do, 07/23/2020 - 02:37
Obstipatie, constipatie en verstopping. Allemaal termen voor dezelfde aandoening: niet kunnen poepen. Volgens maag-darm-leverarts Daniel Keszthelyi heeft ongeveer een op de vijf Nederlanders er wel eens last van. Helemáál tijdens de vakantie. "Lang stilzitten is niet bevorderlijk voor de darmmotoriek."

Gebruik van fillers kan tot afsterven van huidweefsel en zelfs blindheid leiden

di, 07/21/2020 - 21:22
Het gebruik van fillers kan tot het afsterven van huidweefsel en in het ergste geval zelfs blindheid leiden, concluderen wetenschappers van het Erasmus MC in een onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het vakblad Aesthetic Surgery Journal.

Behaloos thuiswerken: lekker vrij of slecht idee?

do, 07/16/2020 - 02:36
#Bralessquarantaine, #freethenipple; als we de hashtags op sociale media moeten geloven, zitten vrouwen wereldwijd hun lockdown uit zonder beha. Doet dat iets met je borsten?

Zwarte kool en groene thee in je tandpasta, of toch fluoride?

do, 07/16/2020 - 02:35
Verschillende kleurtjes, muntsmaak, fluoride - wie voor het schap met tandpastatubes staat, heeft genoeg te kiezen. Tegenwoordig zijn er ook natuurlijke tandpasta's op de markt, met klei of zwarte kool. Wat moet er in in ieder geval in tandpasta zitten om het effectief te maken?

Trombose: waarom het slim is om steunkousen te dragen in het vliegtuig

do, 07/16/2020 - 02:34
Lange vliegreizen zijn berucht om het risico op trombose. Hoe zit het met lange autoritten? En hoe kan het dat jonge vrouwen soms trombose krijgen? Trombosespecialist dr. Geert-Jan Geersing legt het uit.

Kan de huisarts dementie vaststellen?

do, 07/16/2020 - 02:32
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: kan de huisarts dementie vaststellen?

Pagina's

Go to top